Radioactiviteit is eigenlijk een natuurlijk fenomeen is. Dagelijks krijgt je lichaam een dosis straling vanuit de aarde en het heelal. Die dosis is zo klein dat er geen gevaar is voor jouw gezondheid..
Blootstelling aan een verhoogde dosis straling (zonder medisch toezicht) kan leiden tot verschillende aandoeningen, waaronder verschillende soorten kanker. De straling beschadigt immers de cellen van het lichaam.
De risico’s voor de bevolking bij een nucleair ongeval zijn hoofdzakelijk risico’s op lange termijn (kanker en genetische afwijkingen). De kans op complicaties (maar niet de ernst ervan) verhoogt in functie van de blootstellingsdosis aan de straling.
Bij een radioactieve uitstoot in de lucht, het water of de bodem, is er kan op besmetting of bestraling:
- Bij besmetting zijn er radioactieve deeltjes op je huid of kleding terechtgekomen (uitwendig) of heb je ze ingeademd of ingeslikt (inwendig).
- Bij bestraling heb je geen rechtstreeks contact met radioactieve deeltjes, maar stralen deze vanop afstand op je lichaam. Dit kan je vergelijken met het nemen van een röntgenfoto, waarbij je wordt blootgesteld aan een beperkte dosis straling.
Je kan jezelf het beste beschermen tegen besmetting of bestraling door te schuilen.