Andere informatie en diensten van de overheid : www.belgium.be federal logo

Apotheker

Predistributie van jodiumtabletten

Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. De beste manier om u te beschermen is schuilen. Zo vermijdt u besmetting en straling. Wanneer er radioactief jodium vrijkomt, kan de inname van stabiele jodiumtabletten een bijkomende bescherming bieden.

Lees meer

Het nut van jodiumtabletten

Het verzadigen van de schildklier met niet-radioactief jodium (stabiel), verhindert de opname en het opstapelen van radioactief jodium.

Lees meer

Voor wie zijn de jodiumtabletten bestemd?

De meest kwetsbare groepen zijn kinderen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Voor volwassenen: hoe ouder, hoe kleiner het risioco op schildklierkanker door blootstelling aan radioactief jodium. Bij personen ouder dan veertig jaar is de werking van de schildklier vaak ontregeld. Een afspraak met de behandelende arts is nodig.

Lees meer

Uw rol als apotheker

Als apotheker wordt u uitgenodigd om stabiele jodiumtabletten aan de bevolking af te leveren en alle vragen over het gebruik van deze geneesmiddelen te beantwoorden. U hebt een belangrijke rol in het adviseren en informeren van uw patiënten.

Lees meer

Waar vindt u de informatie?

Op deze website vindt u relevante informatie voor artsen en apothekers (bijsluiter, specifieke vragen, wetenschappelijke publicaties …).

Met bijkomende vragen kunt u terecht bij het FAGG of bij APB en/of Ophaco.

Lees meer

Informatiesessie 'Weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval?' voor apothekers en zorgverleners

In maart - juni organiseerde het Crisiscentrum informatiesessies voor apothekers en zorgverleners. Kon u niet aanwezig zijn? Bekijk dan hier de opname van de informatiesessie te Sint-Niklaas.

Partners

AFMPS FAGGAPB
OphacoFANC